Over Stadsbranderij Alkmaar

Waarom begin je in deze tijd nog een bedrijf en denk je dat dat bij gaat dragen aan de koffiecultuur? Er zijn al zoveel aanbieders van goede koffie en zitten er dan nog mensen te wachten op een nieuw merk? Wij denken van wel, een goed geprijsde uitstekende koffie die ook nog lokaal gebrand wordt. Daar gaan we voor.

Even terug naar het begin, wij als oprichters van Stadsbranderij Alkmaar zijn namelijk al heel lang onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Wij zijn familie, Sven en Mats zijn de jonge ondernemers en Lars is degene die een oogje in het zeil houdt. We hebben met de familie enkele jaren in de buurt van Milaan mogen wonen en daar zijn we in contact gekomen met de Italiaanse koffiecultuur. Die is niet van zitten aan een tafeltje, een punt taart en het tweede kopje is gratis maar meer van een koffiebar inlopen, bestellen, betalen en opdrinken. En drie minuten later sta je weer buiten. Maar de kwaliteit van de koffie is waar het echt om gaat. Overigens is er niets mis aan lekker lang koffieleuten in een leuk tentje.

Maar wij werden al redelijk snel wegwijs in de wereld van de espresso, cappuccino, macchiato en ristretto; althans in het drinken daarvan. Terug in Nederland hebben we echt wel weer moeten wennen aan de wijze waarop hier koffie wordt gedronken, maar tegenwoordig wordt het allemaal langzaam beter. Waar je in grote steden in Europa en daarbuiten op elke hoek van de straat een goede kop koffie kan drinken zien we in Nederland dit proces wel in gang gezet maar het gaat nog niet snel genoeg. En die echt goede koffie, daar gaan wij nu voor zorgen.

We zijn zeer gecharmeerd van lokale producten en vandaar ook dat onze koffie in Alkmaar gebrand wordt en dat Alkmaar ook de stad is waar we zijn begonnen. We dromen weleens van een eigen koffiezaak met de branderij ernaast. Maar zover is het nog lang niet, eerst zorgen dat we zoveel als mogelijk mensen kunnen overtuigen dat wij een heerlijke kop koffie maken zodat we vaste voet aan de grond krijgen. Aan ons en aan de koffie zal het niet liggen.